torstai 19. toukokuuta 2016

Profetoinnin lahja vuosimallia 2016


Heisulivei ja aurinkoista kevättä kaikille!

Pääsykoe on ohi, jei! Tänään tuli myös tehtyä vielä farmakologian tentti, enää aika vähän koulujuttuja siis keväällä. Kesäkuun ekalla viikolla vika tentti, phuuh. ^^' Aattelin nyt olla höpisemättä hirveesti mitään turhia, sillä arvaan kyllä, mikä teitä just nyt kiinnostaa. :D


Pääsykoe tosiaan tuli ja meni, ja huh, mikä koe se oli! Pisteitä oli n. 120 enemmän kuin yleensä, eli melkein tuplamäärä! Tehtäviä tosin oli about saman verran, mutta niistä jaettiin vain roimasti enemmän. Koe oli myös selvästi ensikertalaisille suotuisaksi tehty, nimittäin siinä pärjäsi jättehyvin, jos oli opetellut lukioasiat ja laskurutiini oli hallussa. Jos itse tekisin kokeen, se olisi juuri tällainen kuin tämä. Ehkä lisäisin kiusaksi lyhyen aineiston vielä. :D Kuten moni ehkä tietää, niin olen viime vuosina tehnyt eräänlaisia tilastomatemaattisia ennustuksia, joita nimitän kaveriporukassa profetioiksi. Profetioin lähinnä omien pisteideni lisäksi tulevia pisterajoja. Käytän siihen eräänlaista tilastomatemaattista mallia, jonka perusteita löytyy mm. täältä:Tänä vuonna ajattelin hemmotella teidän silmäänne, ja tehdä profetiastani oikein tilaston (vale, emävale, tilasto... tiedätte). Kasasin taulukkoon myös aiempien vuosien profetiat, toteutuneet rajat Turun yleiselle ja siitä tulleen virhemarginaalin.

Vuosi
Profetia
Raakapisteraja
Virhemarginaali p
2013
48 p
46,5 p
1,5 p
2014
58 p (50-65 p)
63,5 p
5,5 p
2015
55 p (korjattu)
58,25 p
3,25 p
2016
137 p
(135-145p)
?
?

Lisäksi vuosina 2009-2012 osunut n. 2-6p tarkkuudella.


"MITÄ?! EI VARMAAN OLE 137, ON VARMASTI 170..."
Sanoiko joku jotain? :') Tuo taulukko on tosiaan tehty Turun yleisen rajoista ja arvioista, ja siitä jokainen saa itse erikseen arvioida, mikä tulisi rajaksi omalle hakukohteelle. Hyvä nyrkkisääntö on, että Oulun ja Kuopion raja hieman alempi, Tampereen sama, Helsingin korkeampi. Hampaat ja elukka -10p. Raja tuskin on suoraan tuo 137p, mutta ihmettelen kyllä, jos se ylittää 150p. Haarukkaan otin tuon 135-145p. Varsinkin Älyvuodosta tutut hakijat tietävät, että näitä netissä laskevat ihmiset ovat oikeasti kokeen parhaimmistoa: Älyvuodossa vuosittain 53-68% aktiiveista pääsee sisään (tilastofakta), kun taas kokeeseen osallistujista keskimäärin sisään pääsee joka viides tai kuudes. Kaverihakijani Turusta arvioivat kaikki saavansa alle tuon 137p, eli ei se ole oikeasti niin itsestäänselvää. Joka vuosi netissä huudetaan, että koe oli helppo ja silti en osannut. Sitten ihmetellään, kun ei muutkaan osanneet. Pahimmillaan lasketaan omat pisteet ja kuvitellaan, että pisteraja on VARMASTI omat pisteet + 10p. Aina. Ikuisesti. Kyllä.

Pidin itse tosiaan kokeesta, mutta nuo laatikkoon laitettavat tehtävät olivat kettumaisia. Tein itse parissa kohtaa pyöristysvirheen, ja oletinkin omia pisteitäni arvioidessani, että niistä pyöristysvirheistä tulee suoraan 0p (tämä on ollut aiemmin totuus). Biologiat otin realistisesti, mutta tiukasti, ja sain itselleni arvioksi 150p. Todellisuus lienee siis 140-160p omalla kohdallani, eli tänä vuonna jännitän kyllä kovasti tuloksia. :-) 

Noniin, mites teidän kokeet meni? Paljonko arvioitte pisteitä?


55 kommenttia:

 1. Odotinkin sun profetiaa jo!! :D Varmaan omituista. En vaan suostunut uskomaan Älyvuodon korkeita pisterajaveikkauksia, vaan mietin mielessäni että "odotellaan nyt vielä Visbin profetiaa.." Koska se on usein todella suuntaa-antava!

  Itse laskeskelin itselleni ensin 146,5p, mutta täytyy kyllä pudottaa hieman ja sanoa 143,5p. Tiedä sitten miten lähelle tämäkään osuu, mahdollista on hieman heittää suuntaan tai toiseen. Tampereelle hain ja vielä koitan pitää toivonkipinää hengissä. Rajoilla varmaan kiikun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi. :)
   Mun on pakko ihtekin myöntää, että on oikeesti tosi vaikea uskoa, että raja olis yleisille alle 140. Tai edes alle 145. Tuntuu, että koe oli liian helppo näin ollakseen, mutta toisaalta, 140/250p on 56%, mikä on paljon korkeampi jo kuin aikaisempina vuosina tämänlaisissa kokeissa. Alan kohta ihte mennä sellaiseen juupaseipäs-hurmokseen, mitä paheksun. :') Vaikeaa!
   Pakko nyt vain luottaa tilastomatikkaan. Tampereen raja lienee siis jotain samaa luokkaa.

   Poista
 2. Hienoa Visb, pidän sulle peukkuja!! Ja hyvä profetia taas, toivottavasti hakijat saavat tästä toivoa, eikä kukaan masennu turhaan "rajat vähintää 200p"-huutelun takia. :)

  VastaaPoista
 3. Koe tuntui kyllä naurettavan helpolta ja moni tehtävistä läpihuudolta. Kokeen valvojilla mahtoi olla hauskaa, jos mun virnistelyt huomasivat :-D Kuumottaa vaan mahdolliset huolimattomuusvirheet ja niistä rokottaminen, mun mielenterveys ei kestä vastausanalyysin kurkkimista. Pidän peukkuja kans sulle, joskos ovet tänä vuonna meille aukeisivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Läpihuuto, no hmm. Tehtävät olivat suoraviivaisia, mutta pisteytys ankaraa. Jos teet lasku-/pyöristysvirheen, menetät samalla tehtävän pisteet pikkuruututehtävissä. :-) Pisterajat ovat olleet näinä vuosina jotain 45-50% luokkaa, ja jos raja olisi 140p, niin se olisi 56%, mikä on jo merkittävä nousu. Vaikea uskoa, että nousu olisi yli 60 %:in.
   Toivotaan! :-)

   Poista
  2. Noh, hieman ehkä liioittelin sanoissani :) Ne pikkuruudut nimenomaan huolettavat hieman, tarkkaan kyllä katsoin niiden pyöristämisen. En vaan jotenkin voi uskoa, että rajat tuota luokkaa olisivat, vaikka todennäköisesti tulevat olemaankin. Hämmästytti kyllä suunnattomasti ne kemian tehtävät, joista usea pohjautui entalpiaan.

   Poista
 4. Kuapio yllättää yli 150p rajoilla! Turun kanssa tasoissa ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kiitos kiitos!!! :D Odotin kovasti profetiaasi :) Laskin itselleni tiukalla arvostelulla noin 140 pistettä ja Tampereelle hain. Toivottavasti riittää :) Koe oli kyllä todella helppo ja pisteitä jaossa aika paljon, mutta huolimattomuus virheet pelottavat :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 140 ja Tampere, tiukilla mennään :l toivotaan parasta!

   Poista
 6. Profetiointia ja arviointeja on kiva lukea, vaikka itse en tänä(kään) vuonna kokeeseen asti päässyt. Tänä vuonna tokikin tuli ihan tarkoituksenmukainen väli hakemiseen. Itselleni juurikin tämän vuoden mallinen koe olisi ollut ihan painajainen, kun aineistot on oma vahva juttu ja laatikko vastaus tehtävät olis saantu mut varmaan nyyhkyttämään kokeessa.

  Toivottavasti Mikko sun nimi löytyy tänävuonna Turun listalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla susta rperi! :) kiitos.
   Toivotaan, et ens vuonna on sit sun vuoro!

   Poista
 7. Hei pidän peukkuja kans sulle! Itselläni tuhannes haku elukalle - tehtävien aihepiiri oli erittäin lähellä sydäntäni siis, melkein kiljuin riemusta! Totta on, että tehtävät tuntuivat läpihuutojutulta, mutta kun se kaikki ahdetaan muutamaan hassuun tuntiin niin.... tulee tehtyä typeryyksiä. Itselläni alkoi todellakin niissä loppupään tehtävissä olemaan naama jo niin jäässä, ettei tehtävien pähkimisestä meinannut tulla enää mitään. Siitä oli sitten hyvä jatkaa jumiutuneiden aivojen kanssa monivalintoihin ja huomata, että niistähän saa aika helvetisti pisteitä. Yritä siinä sitten viimeisen puolituntisen turvin ja polla aivan jumissa pelastaa tilannetta :/ Hitto, toivon että muutkin ovat pitäneet kiinni "monivalinnat nopeasti vikana"-taktiikasta sen sijaan, että ovat lähteneet niitä aivan pieteetillä kokeen ensitunneilla purkamaan.
  Mitä tulee niihin pikkulaatikko tehtäviin, niin en olisi ihan varma, että niistä annetaan pyöristysvirheen takia suoraan nollat. Viimevuonna vastaavissa oli erikseen ilmoitettu, että vastaus on annettava tismalleen oikein jolloin pisteitä tulee 2p tai 0p. Tänä vuonna tätä ukaasia ei ollut, joten elättelen toiveita, että josko pyöristysvirheestä huolimatta tulisi jotain edes. Sori kilometriteksti, ja hyvää kesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti kyllä tuo "ukaasi"! :o saa nähdä. Jos ei mene kaikkia, niin voin saada 6p enemmän. Jee. :D
   Hauskaa kesää!

   Poista
 8. Oisit kyl ansainnut tänä vuon paikan :) Kiva, että uskallat arvuutella rajoja julkisesti! :) Hain Helsingin yleiselle 2. kiintiössä ja pisteitä 160-167. Jännittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä! Helsinki on ainut kaupunki, johon voin mitenkään uskoa rajaksi 160.

   Poista
 9. Laskin itelleni pisteet tosi tiukasti ja minimissään saisin 168 pistettä. Monivalinnat meni hyvin ja yhtään pyöristysvirhettä ei tullut (kirjotin vastaukset muistiin). Viime vuonna sisäänpääsy tais jäädä just pyöristysvirheistä kiinni, oon niin ihmeissäni että niitä ei tänä vuonna tullut! Mutta en siltikään uskalla uskoa että pääsisin sisään vaikka haen elukalle..
  Tsemppiä sulle, toivottavasti pääset sisään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan ja vannon lopettaa lääkishakuni tähän, jos elukalle ei pääse 160 pisteellä... :D

   Poista
 10. Mä taas en millään tohdi uskoa, että rajat olisi tuota profetoimaasi luokka, sillä meikä ois silloin niin inessä. Totta kai toivon, että olet oikeassa! :) ja toivotaan sulle sisäänpääsyä!

  VastaaPoista
 11. Onko kevään opiskeluista tulossa vielä blogikirjoitusta? Erityisesti kiinnostais tietää miten farmis meni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin farmiksesta! Mut voin kirjotella sitku tentit ohi :)

   Poista
 12. Mitä mieltä olet kiintiöiden vaikutuksista pisterajoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tässä kommentoinnissa järkkymätön ennakkosensuuri, sen takia nää ei tuu heti läpi. :-) Julkasin sulta nyt vaan tän yhden kerran tän kommentin.

   En oikeen osaa sanoa. Tai siis, juttuhan on vielä kovin uusi ja me konkaritkin ollaan "ensikertalaisia", jos paikka on otettu ennen 2014. Voisin sanoa, että n. 5p ero kiintiöissä, tuskin yli 10 ainakaan. Ero varmaan kasvaa vuosi vuodelta.

   Poista
 13. Olisko sulla veikkausta helsingin yleisen pisterajoista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, jokainen saa peilata oman kaupungin rajansa tästä. :-) mut mitäs sanoisin, 7-15p enemmän?

   Poista
 14. Mitäs oraakkeli sanoo Helsingin hampaan rajoista :)

  VastaaPoista
 15. Moi! Nyt kun älyvuodossa Turun pisteiden äänestykseen on tullut jo hieman enemmän ääniä, niin oletko edelleen sitä mieltä, että n. 135-145 pistettä riittäisi Turkuun? Toki älyvuodossa saattaa olla hiukan keskitasoa "parempaa" porukkaa, mutta silti mietin, että mahtaako rajat kuitenkin vielä hiukan nousta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käytä mun arvioinnissa kaupunkikohtaisia äänestyksiä. Keskimäärin joka kuudes kokeessa kävijä pääsee lääkikseen, Älyvuodosta yli puolet. Jokainen saa tietysti toki olla omaa mieltään. :-)

   Poista
 16. Tähän nyt vielä yleinen kommentti kaikille, jotka tulevat kommentoimaan kaupunkikohtaisia rajoja:
  Viime vuonna Oulun oma raakapisteäänestys meni niin, että suosituin väli oli 50-59p ja toiseksi yleisin 60-69p. Raja oli 57p.
  Helsingissä viime vuonna yleisin 60-69, toisiksi yleisin 70-79. Raja oli 63p.

  Tästä voinette vetää jotain johtopäätöksiä? :-) Muistakaa, että tämä on kuitenkin vain tilastomatematiikkaa.

  VastaaPoista
 17. Sain itelleni yliylitiukalla arvostelulla 155,5 p ja hain Hkiin yleiselle. Joten jos sun arviot pitää paikkaansa niin saattaapi olla kai mahdollisuus vaikka olin jo heittäny kirveen kaivoon, kun fiilis oli lähinnä epäonnistunut heti kokeen jälkeen... :P Tsemppiä odotteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis Helsingin yleinen on ainut paikka, johon voin nauramatta uskoa rajan olevan 160-luokkaa. Silti en kyllä lähtisi heittämään kirvestä kaivoon! Koska raja voi hyvin olla sielläkin se n. 150-155.

   Poista
 18. Tampereelle hain ja laskin runsas 180 tiukalla arvostelulla. (merkkasin kotiin saatavaan tehtäväpaperiin mitä olin vastannu laskutuloksista,monivalinnoista jne). Sun arvion perusteella voisi siis olla hyvinkin huolettomalla ololla sisäänpääsyn suhteen.Kuitenkin vähän mietityttää etteivät Tampereen rajat kyllä ihan noin matalat olisi. Tai vaikea uskoa oikeasti että paras 10 % kokelaisista sisältäisi n.140 pistettä saaneitakin koska kommenteissakin yms se tuntuu olevan lähinnä "keskiarvo" tulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea hienoista pisteistä!

   Poista
  2. Älyvuodosta katottuna aikaisempia vuosia, niin se keskiarvotulos on aika usein ollut hyvin lähellä oikeaa sisäänpääsyrajaa.

   Poista
  3. 180 pisteellä kyllä varmasti kuuluu parhaaseen muutamaan prosenttiin!

   Poista
 19. Itse arvioin tiukasti itselleni n.145p kuopion yleiselle, jos sun profetioihin luottaa, niin pitäisi tolla pistemäärällä päästä sisään. Vai onko mieli muuttunut? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopio on yllättäjäkaupunki, mutta tuskin sielläkään yli 150 rajat ovat, ellei arviointi ole kovin lepsua. :D

   Poista
 20. Taitaa olla eka vuosi kun porukka oikeasti aliarvioi rajat...

  VastaaPoista
 21. Korkeat rajat Turun yleiselle lopulta.
  163 ensikertalaiset
  164,5 muut

  VastaaPoista
 22. Oho! 164,5 olikin ensikertalaiskiintiön raja Turussa; yllättävää.

  VastaaPoista
 23. Mites sulla kävi lääkikseen pääsun suhteen?

  VastaaPoista
 24. Miten kävi tulosten kanssa? :)

  VastaaPoista
 25. Sun pääsykoe meni kuulemma päin ****. Jone sano et olit kännissä tilittänyt sun eeppistä epäonnistumista. :D

  Sun kannattaa tehdä se johtopäätös, että susta ei vaan ole pääsemään lääkikseen, koskaan. Et vaan osaa. :D

  Kirjotatko tänne blogiin sun epäonnistumisesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Prkleen Jone ku meni kertomaan. :-( Oot oikeassa. Elämäni on pilalla.

   Kirjoitan, heti ku oon lopettanu itkemisen.

   ps. Kaikki muut: KIITOS kommenteista! :-) Blogaan tässä kun ehdin, ja julkaisen teidän kommentit samalla! Tää oli vaan niin paras, että oli pakko päästää jonon ohi.

   Poista
  2. Miehekästä suhtautua huumorilla. Kunnioitan tuollaista, [thumbsup].

   Oli kyllä ikävän tiukka koe siinä, että huolimattomuusvirheistä rokotettiin niin rajusti, samalla kun pisteraja nousi järjettömän korkealle.

   Voimia ja uutta yritystä kehiin vaan!!!

   Poista
  3. Onko pakko pistää halvalla ihmistä, joka ei lääkikseen päässyt? Lapsellista touhua tollanen et tyyliin iloitsee toisen epäonnistumisesta. Niin monihan sinne lääkikseen pyrkii ties monennettako kertaa ja se onnistuminen voi olla se 6. kerta. Eipä ole tolla anolla rohkeutta kommentoida omalla nimellään. Ja selvästikin se sut jotensakin tuntee.Noh, mut koskaan ei kannata antaa periksi, vaan lykköä tykö yhä uusiin koitoksiin.

   Poista
 26. Vastaus kaikille:

  En päässyt! Sain n. 148-149 pistettä raakana. Eli itsekin sain tuon 8-9p enemmän, mitä lopulta olin itselleni arvioinut. Laatikkotehtävistä luultavasti. Mulla on taas kerran vähän omia suunnitelmiani ensi lukuvuodelle, tuttuun tapaan. :-) Availen niitä seuraavassa kirjoituksessani vielä lähiviikkoina!

  ISO KIITOS kaikille kommenteista, tsemppauksesta ja kaikesta. Älkää kompastuko trolliin, en tunne ketään Jonea enkä ole tilittänyt kenellekään mitään. :')

  Nimimerkille uhrilampas ja nuorvuohi:
  Kiitos kommentistasi, jätin sen julkaisematta, kuten pyysit. Herran siunausta vaan. :')

  xoxo,
  Mikko

  VastaaPoista
 27. Moikka! Olisi kiva pitkästä aikaa lukea kuulumisiasi. Miten opinnot etenee ja onko sulla suunnitelmissa hakea vielä ensi vuonna lääkikseen? :)

  VastaaPoista
 28. Minäkin haluisin kuulla kuulumiset :)

  VastaaPoista
 29. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista