torstai 21. toukokuuta 2015

Pääsykoe 2015 - arvio ja profetiat
Moikka kaikki!

Pääsykoe 2015 on nyt takana ja itselläni se oli kolmas kerta. :) Vuosi meni tosi monipuolisten asioiden opiskelussa, saa nähdä mitä ensi vuosi tuo. Koe oli… noh. Vaikea ja helppo. Siinä oli muutamia aika helppoja laskutehtäviä, kuten 14, 11 ja 9. Sitten oli taas muutamia, jotka menivät vähän sinne päin, mutta paremminkin olisi voinut mennä (kuten 13, 12 ja 10). Bilsoista en osaa taas sanoa kyllä mitään, asioita jotka olisi pitänyt osata hyvin ja kirjoitinkin kyllä kaikki sarakkeet täyteen asiaa. Sen laskin, että tehtävistä 1-4 eli niistä, jotka optisella luetaan, saan 18,5p. Ihan tyytyväinen siihen. Jos pitää verrata, niin tää oli aika paljon 2012 vaikeustasoinen. Asettuu siis sinne 2013 ja 2014 pääsykokeiden välimaastoon – kuten myös veikkaan pisterajojen asettuvan. Vuosina 2013 ja 2014 olen profetoinut näitä pisterajoja ihan suhteellisen tarkasti. Itseäni taas lainatakseni olen käyttänyt seuraavaa menetelmää:
”Huomasin vanhoja ”Veikkaa pisteesi”-äänestyksiä tutkiessani, että annettujen äänien keskiarvo on ollut viimeisenä neljänä vuotena aina muutaman pisteen tarkkuudella myös pisteraja Turussa, yleisellä.”
Tämä on käytännössä pätenyt n. 5p tarkkuudella vähintään vuosina 2009-2014. Viime kahtena vuotena virhemarginaali on ollut mulla 1-3p. Tässä ei tietenkään ole nyt huomioitu eri kaupunkien eroja, mutta jokainen voi sitten verrata näitä oman kaupunkinsa tuloksiin aiemmilta vuosilta. Jotakuinkin näin näkisin, että järjestys olisi tämä tänä vuonna:

Oulu < Kuopio < Turku < Tampere < Helsinki

Turun ja Tampereen paikka voi vaihtua, riippuu nyt vähän moniko osallistui pääsykokeeseen. Nykyisen arvioni perustan siihen, että Turkuun haki aiempaa vuotta vähemmän ihmisiä ja aloituspaikkojakin taitaa olla enemmän kuin Treellä (korjatkaa, jos muistan väärin). Sitten itse pisterajoista… Tänä vuonna keskiarvo on ollut n. 50p. Se on ollut edelleen hieman laskusuunnassa; eilen se oli vielä 52p, tänään aamulla 49p. Siksi veikkaankin nyt, että Turun raja tulee olemaan 48-54p. En tätä hajontaa tarkempaa tulosta osaa nyt sanoa. Vuonna 2013 pisteistä riitti 29,8% sisäänpääsyyn – mutta niin vaikea koe ei ollut. Toisaalta viime vuonna 2014 riitti 49,6%, mutta niin helppo koe ei mielestäni tänä vuonna ollut. Siksi mielestäni tuo arvioimani 36-42% pisteistä on täysin realistinen veikkaus.
 Oma suoriutuminen oli tyydyttävää. Varmat pisteet otin talteen, ts. jos lasketaan yhteen tehtävien 1-4 tulleet 18,5p ja sitten t. 14 ja 9 pisteet 4+6 niin siinä on 28,5p joita tuskin multa pystytään viemään pois. Se, mitä tulee t. 5-8 ja 10-13, ratkaisee. Vähän yritin jotain arvioida, mutta biologiaa on täysin mahdoton arvioida.. Oikeita asioita, mutta onko tarpeeksi tarkasti? Karkeasti sanottuna saan 45-60p. :’)

Nyt kesällä tarkoitus tehdä töitä edelleen ja sekoilla SPR:llä, mutta opiskelusta pidän vähän taukoa. :) Voi olla, että yksi fysiikan projekti pitää nyt vielä ensi viikon loppuun mennessä tehdä loppuun, mutta se on tunnin homma. Olen myös nyt jo lähes päättänyt, että ellei ovet vieläkään aukene, niin alan opiskella saman tiedekunnan sisällä biokemiaa. Se on sellainen ala, mitä voisin sitten opiskella tarvittaessa vaikka tutkintoon asti (tiedän kyllä työllisyystilanteen).

Mutta hei, mites teillä meni? Tässä vielä muutama hyödyllinen linkki:

Raakapisterajoja vuosien varrelta
Se Kuuluisa Äänestys 2015
Vuoden 2013 profetia
Vuoden 2014 profetia

Hyvää kesää!

Mikko


54 kommenttia:

 1. Hei! Ovatko nuo mainitsemasi arviot rajoista raaka- vai skaalattuja pisteitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ne on raakapisteitä. Skaalattuja ei oikeen voi arvioida ennen kuin tietää parhaan tyypin pisteet. :)

   Poista
  2. Näin arvelinkin :) hain ensimmäistä kertaa enkä oikein ole perehtynyt näihin pistelasketatapoihin, osaatko/ pystytkö arvioimaan yhteispistekiintiön rajaa Turun yleiselle edes karkeasti?

   Poista
  3. En kyllä nyt ainakaan heti suoralta kädeltä. :/ sori. Pitäisi laskeskella vielä tarkemmin.

   Poista
 2. Hei! Ovatko nuo ennustamasi rajat raaka vai skaalattuja pisteitä?

  VastaaPoista
 3. Moikka :)
  Toivottavasti ennuste toteutuu. Laskeskelin omia pisteitä, tosin jätin bilsan esseetehtävät ja saippuan (teht. 5-8) arvostelematta sekä sähköpiirin ja haimatehtävän irtopisteet laskematta, niin olisi tulossa 54,5 pistettä ja Kuopioon hain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moiks! Luulen kyllä, että Kuopioon 54,5p voisi riittää. :)

   Poista
  2. Toivotaan parasta :) ja noista esseetehtävistä luulen saavani vielä ~10p.

   Poista
  3. Nooo eiköhän se sisäänpääsy sulle sitten koita! :)

   Poista
  4. Jännityksellä odotellaan tuloksia :p

   Poista
 4. Ihanko oikeasti ei tuon enemmän tarvita? :o Laskin itse, että optinen lomake+laskut toisi n. 60 pisteen haminoille. Siitäkin jätin kareman sähkötehtävän irtopisteet laskematta. (Osasiko sitä ketää? Ihan kamala!)

  Saippuaa ja bilsaa en ole pisteyttänyt. Kyllä niistäkin tehtävistä arround 10 pistettä luulisi tulevan. Haen Turkuun.
  Nyt kyllä jännittää.. Kovasti tsemiä myös kirjoittajalle! Oli erittäin hyvä analyysi kokeesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, todellinen pisteraja selviää kuukaden päästä. :) Samoin sulle!

   Poista
 5. Kiitos paljon profetioista :) Jotenkin tuntuu epätodelliselta omaan päähän että noin paljon voisi laskea rajat, mutta toivotaan parasta koska itsekin tyhmiä virheitä tuli tehtyä ja sen vuoksi noilla tienoilla omatkin pisteet pyörii karkeasti arvioituna.. Argh, millään ei jaksaisi odottaa heinäkuulle mut ansaittua lomaa opiskelusta sullekin ja toivottavasti nähdään syksyllä Turussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepulis, no siitä oon varma että rajat laskee ja Turussa ne oli viime vuonna 63p. Eli ei kyllä kuuttakymppiä ylitä. Mutta jääkö alle 55p - jääköön nähtäväksi. :)

   Poista
 6. Kuulostavat mukavilta profetioilta, mutta ite olen pessimistisempi ja luulen että TRE/Turku on siellä 60 p tienoilla, Stadi ehkä lähempänä 70p:ttä.

  Ite en aio omia pisteitä arvioida, sillä ei tee muuta kuin pilaa kesän alun. Heinäkuussa sitten mietitään pisterajoja.

  Onneksi se on ohi, hyvää kesän alkua ja toivotaan että ne ovet aukeaa meille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, nooh, se nähdään sitten mihin ne rajat asettuu! :)

   Poista
 7. Ei vitsit kun oli tosi hyvät fiilikset kokeen aikana, mutta nyt jälkeenpäin mulla on ollut koko ajan tämmösiä hetkittäisiä paniikkikohtauksia, jossa kädet tärisee ja tekee mieli vaan romahtaa ja vollottaa viikko putkeen. Nolona myönnän että tää oli neljäs yritys multa, et kyllä on kovat paineet päällä. Viime vuodelta jäi vähän joku 10 pistettä pääsyyn ja kaikki johtu ihan omasta huolimattomuudesta. Jos sun arviot osuu oikeaan, ehkä mulla on jotain mahiksia päästä, mutta oon menossa Tampereelle et, et XD.

  Ei muuta kuin toivottavasti pääset sisälle, mä pidän sulle peukkuja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäs yrittää rentoutua joo. :/ Tampereelle veikkaan rajaksi jotain 51-56.

   Poista
  2. Jaa-a, no sit mulla ei oo asiaa Tampereelle, kun laskeskelin tossa raakapisteitä kaikista tehtävistä, niin aika tarkat 45,5 pistettä sain raapaistua. :/
   1 osiosta sain naurettavat viisi pistettä, koska en uskaltanut ruksia niitä joita en osannut. Meni sit oikeatkin osiot nollille ku puuttu yksi ruksi. :/
   Voi rähmä. Eiku vaan takas lukemaan....

   Poista
  3. 45,5p saattaa jäädä vähän vajaaksi. :( Mutta ei heitetä vielä kirvestä kaivoon!

   Poista
 8. Miten olet muuten laskenut arvioitujen pisteiden keskiarvon? Laskin äänestysluokan keskiarvo painotettuna äänestäjien määrällä Eilen sain keskiarvoksi näin laskien vain n. 45p.

  VastaaPoista
 9. Ymmärrän :) - Paljonko arvioisit pisterajan Helsingin hampaalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hampaat on tänä vuonna vähän hankala arvioida, mutta luulen, että Hgin hammas on siinä jossain neljän ja viiden kympin rajamaissa. Täytyy katsoa kun olen takaisin maissa!

   Poista
  2. Toivotaan, että nuo sun veikkaukset osuu oikeaan tänäkin vuonna! :) En ole katsonut malliratkaisuja ja arvioinut tarkkoja pisteitä itselleni. Vaikeimmat tehtävät (virtapiiri ja uä) jäi mullakin aika yritykseksi. Jos niistä hajapisteitä irtois. Mukavaa kesää ja toivottavasti saadaan juhlia heinäkuussa! :D

   Poista
 10. Tosi paljon kiinnostais pistearvio hampaille. Oletko ehtinyt yhtään perehtyä asiaan?

  VastaaPoista
 11. Lähinnä Helsinkiin. Aiemmin tuossa arvioit, että se voisi olla 40-50 pisteen taitteessa. Ajattelin vaan, jos olisit ehtinyt perehtyä tarkemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin hampaan raja on ollut jotain 10+ pistettä vähemmän keskimäärin kuin Turun yleiselle, joteen... varmaankin jotain 40-46p on raja. :)

   Poista
 12. Kiitos paljon. Saattais olla vielä mahdollisuuksia näillä ennustuksilla :)

  VastaaPoista
 13. Mikä on veikkauksesi oulun kandikiintiön pisterajaksi? Tänä vuonna tosin oulun hakijamäärä oli noussut verrattuna edellisiin ja luulen että juurikin tuo kandikiintiö on aiheuttanut tämän nousun, joten rajan arvioiminen ainakin omasta mielestäni on aika haastavaa siksi.

  VastaaPoista
 14. Mikä on veikkauksesi oulun kandikiintiön rajaksi? Hakijamäärät olivat tänä vuonna nousseet ouluun ja luulen että juurikin tuon kandikiintiön takia, joten itse koen vaikeaksi arvioida kandikiintiön rajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. jos hait apukoul.. eiku kandikiintiössä yleiselle, niin ne rajat on roikkuneet 10-15p perässä Turun yleisestä. Tosin se kiintiö on ollut niin vähän aikaa, että luotettavaa tilastoa on vaikeaa kerätä. Sanotaan, että 39-45p varmaan kandikiintiön raja yleiselle. Tästä en kyllä panisi päätäni pantiksi, mutta varmasti on alle 50p raja.

   Poista
  2. hmm, "apukouluun" olikin vaikeampi päästä tänä vuonna kuin hki ruotsinkielisille, olisi ehkä kaikkien jo aika tarkistaa mitä kiintiötä pitävät apukoulukiintiönä :D

   Poista
 15. Tampere oli sit 61.. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Kavereille ja vuodossa sitä povailin tossa jo pari viikkoa sitten, että kun keskiarvo on noussut sinne 54-55 tienoille, niin Turun rajakin on varmaan 52-56. Saa nähdä, jääkö silti alakanttiin. Kirjoittelen ennen viikonloppua taas. :)

   Poista
 16. Tosi yllättävää kyl mun mielestä et sekä Tampereen, Kuopion et Oulun pisterajat pysy tyyliin samoina kun viime vuonna. Mun mielestä koe oli vaikeempi! Ite en päässy sisälle :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vaikeampi kyllä. Mäkin luulen, että huomenna hylky koittaa.

   Poista
 17. Itsekin odottelen vielä Turun tuloksia ja vähän vielä jaksan elätellä toivoa, että Turun raja voisi olla Kuopion rajan kanssa samoissa lukemissa...varmaan vaan toiveajattelua kylläkin :D Mutta Turkuun ei ollut mitään hakijaryntäystä ja mahdollisesti monia hyviä hakijoita hakenut kiintiöiden pelossa sinne hampaalle...mutta saa nähdä. Olis huomenna tulosten syytä tulla...

  VastaaPoista
 18. No miten kävi, pääsitkö sisään?

  Itse pääsin sisään suoraan lukion penkiltä ilmanvalmennuskurssia Oulun lääkikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea!!
   Ja malttia, julkaisen tänään tai huomenna uuden blogauksen. :)

   Poista
  2. Mua kyllä jännittää sun puolesta :)) Itse en päässyt ja tää oli toka kertani :/ Uskon et sä pääsit sisään :))

   Poista
  3. Ääh..mä en jaksa enää odottaa sun uutta postausta :))
   Oon seurannut sun blogia aika kauan mutta vasta tänään kommentoin...mut regardless of the result toivotan sulle onnee :)

   Poista
 19. Jee, pääsin turkuun lääkikseen. Mites sä?

  VastaaPoista
 20. Ulos jäin vielä eli ens vuonna sisään! Toivottavasti sun suoritus oli parempi :-)

  VastaaPoista