sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Opintosuunnitelmaa ja onanointia


Pakko aloittaa heti kiittämällä taas useista kymmenistä vastauksista tuohon kyselyyn - ihan selkeästi jakauma on kahden vaihtoehdon välillä. Haluan vielä nyt varmistaa kuitenkin, että vaikka ottaisinkin paikan amkista, niin jatkaisin silti toki hakua lääketieteelliseen edelleen. :) Tämän postauksen aihe on kuitenkin syksyn lukusuunnitelma, ehkä hieman valaisen myös kevättä. En kuitenkaan uskalla luvata mitään sen enempää kevään suhteen, sillä en pahemmin tiedä siitä vielä itsekään! Jos ei ole vielä tullut selväksi, niin opiskelen siis tällä hetkellä fysiikan tutkinto-ohjelmassa Turun yliopistossa. Vaikka olenkin fysiikalla, opiskelen vuoden aikana muitakin luonnontieteitä suunnilleen yhtä paljon. Mitä mä siis opiskelen nyt syksyllä?

Fysiikka 1 (4op)
Opiskelija osaa muotoilla suuret säilymislait matemaattisesti ja sanallisesti; tunnistaa prosessit, joissa fysikaalisia suureita säilyy; laskea kappaleen kolmiulotteisen liikeradan, kun kappaleen ajasta ja paikasta riippuvat vuorovaikutukset tunnetaan; määrittää kappaleen tasapainoasennon ja -muodon, kun kappaleen elastisuus ja siihen vaikuttavat voimat tunnetaan; laskea harmonisesti värähtelevän kappaleen liikeradan.

Fysiikka 2 (4op)
Opiskelija osaa tunnistaa aaltoyhtälön ja määrittää aaltoliikkeen nopeuden; muotoilla termodynamiikan pääsäännöt matemaattisesti ja sanallisesti; tunnistaa isokoorisen, isobaarisen, isotermisen sekä adiabaattisen prosessin; määrittää ideaalikaasun termodynaamiset tilanmuuttujat näissä prosesseissa; kuvailla termodynaamisten ilmiöiden mikroskooppisen alkuperän.

Kemian perusteet (8op)
Kemian perusteet -kurssin tavoitteena on opettaa yleisen, analyyttisen ja epäorgaanisen kemian perusasiat. Kurssin jälkeen opiskelija osaa nimetä systemaattisesti yksinkertaiset epäorgaaniset yhdisteet, ymmärtää kemiallisen kaavan ja reaktioyhtälön stoikiometrisen merkityksen ja on perehtynyt erilaisten kemiallisten sidosten muodostumiseen, osaa käsitellä kaasu- ja liuostasapainoja ja niiden sovelluksia ja on perehtynyt alkuaineiden ominaisuuksiin, esiintymiseen ja tärkeimpiin yhdisteisiin sekä metallien yksinkertaisiin sidos- ja pakkautumismalleihin. Osaamisen toteutumista tarkastellaan laskuharjoituksissa, joissa sovelletaan opetettuja asioita käytännössä.

Elämän kemia (5op)
Opiskelija tietää, mitkä edellytykset erottavat elävän elottomasta. Opiskelija tunnistaa erityyppiset biomolekyylit ja tuntee niiden kemialliset ominaisuudet. Opiskelija pystyy kuvailemaan elämän perusyksikön, solun rakenteet ja pystyy selittämään solussa tapahtuvien molekyylitason toimintojen merkityksen elämän ylläpidossa.
Eläinten fysiologian ja kehitysbiologian perusteet (3op)
Opiskelija tuntee eläinten yksilönkehityksen perustapahtumat, ymmärtää eläinten rakenteen ja toiminnan perusperiaatteet ja hallitsee alaan liittyvät käsitteet. Opiskelija pystyy soveltamaan teoriatietoa havaintoihinsa eläinten toiminnasta, sekä vertailemaan eri eläinryhmissä esiintyviä toiminnallisia mekanismeja toisiinsa.


Noniin, siinäpä läjä opintoja nyt syyslukukaudeksi. Kaksi viikkoa on nyt takana, joten en osaa vielä ihan hirveästi kertoa, mitenkä paljon hyötyä koen tästä olevan. Biologian opetus on tosi mielenkiintoista, eräs luennoitsija tulee suoraan biolääketieteen laitokselta ym. :) Fysiikka on jonkin verran matemaattisempaa laskuharjoitusten osalta, vektorit ja differentiaalilaskenta saa paljon isomman osan, mutta samat lait ja kaavat sielläkin pyörii. Jos nämä osaan ensi toukokuun 20. päivä, niin tuskinpa sieltä mitään vaikeampaa voi tulla (vai voiko?). Syksyn aion pakertaa nyt puhtaasti näiden kurssien voimalla eli en aio lukea mitään muuta. Keväästä en nyt tosiaan tiedä, mutta jos oletetaan, että jään yliopistolle, niin kursseiksi tulee nyt ainakin fysiikka 3 ja 4, orgaaninen kemia, fysikaalinen kemia ja ihmisen fysiologia. Sen lisäksi aion varmaankin lukea Biosit uudelleen, ottaa Galenoksen vakavaan harkintaan ja laskea jälleen vanhoja pääsykokeita eri aloilta.
Eli tällä hetkellä taistelutahto on oikeasti korkealla ja opiskelut alkoivat erittäin hyvällä fiiliksellä. :) Äänestää saa vielä viikon ja kommentoidakin saa joskus, jotta mä tiedän että tekin olette elossa!

6 kommenttia:

 1. Helsingissä fysiikan kurssit on syksyisin varattu pääaineopiskelijoille, joten ite käyn ne ehkä keväällä. Turun kurssit kuulostavat oikein hyviltä, ja olen varma että pääsykoefysiikka tuntuu paljon helpommalta niiden suorittamisen jälkeen.

  Stadissa on ilmeisesti yleistä että lääkishakijat katoavat keväällä yliopistolta, mutta itse aion luultavasti suorittaa keväälläkin kursseja, koska niistä voi hyötyä pääsykoetta ajatellen (ja KELA tarkkailee opintojen etenemistä todella tarkkaan).

  Tsemppiä luku-urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turussakin on sivuaineopiskelijoille omat fysiikan peruskurssit, joissa on luennoitsijan mukaan vain pelkkää lukion kertausta. Toisaalta hän sanoi myös, että ei nyt aio näiltä pääaineopiskelijoiden kursseilta myöskään potkia ketään pois, vaikka olisikin muulta laitokselta. :D

   Joo, kuulin myös että muutama tuttu aikoo keväällä jättäytyä kotiin lukemaan. Mä olen tota kotilukutekniikkaa nyt kaksi kevättä koittanut ja ajattelin myös vetää keväänkin ihan opiskellen lähiopetuksena. Ja kuten mainitsit, isoveli (KELA) valvoo...

   Samoin! :)

   Poista
 2. Mielenkiinnolla odottelen sun mielipiteitä noiden yliopiston kurssien hyödyllisyydestä lääkikseen hakua varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees. :) Alustavasti vaikuttaa ainakin hyvältä, vaikkakin muutamat asiat ylittävätkin lukion opsin.

   Poista
 3. Tsemppiä! Minä aion hakea myös ensi keväänä, päätös kirkastui viime viikolla :)

  VastaaPoista