torstai 29. toukokuuta 2014

Analyysi valintakokeesta 2014

Noniin, huh, nyt on tosiaan koe ohi ja ensimmäiset päivät kokeen jälkeen takana. Vähän jo kirjoitinkin tossa tiistaina, mutta nyt ajattelin kirjoittaa tällaisen kolmiosaisen analyysin siitä, mitä jäi käteen. :)

1. Yleistä pääsykokeesta 2014
Kokeessa oli painotettu biologiaa yllättävän paljon, mistä yllätyin. Lisäksi aineiston puuttuminenkin vähän yllätti, vaikka huomasinkin sen vasta ehkä kokeen puolivälissä (tein koetta takaperin). Biologian tehtävät olivat suurimmaksi osaksi mukavia. Fysiikka ja kemia oli selkeästi helpompaa kuin viime vuosina, mutta ei se nyt niin helppoa ollut, mitä moni antoi käsittää ensireaktioillaan. Totta kai siellä nyt oli pari jotain ihan läpihuutojuttua, kuten ne huippuarvot ja G = mg jutut, mutta muuten. Kokeesta löytyi sitten tuttuun tapaan myös se pari kolme haastavampaa tehtävää, missä annettiin kasa arvoja ja uusi kaavakin. Monivalinnoissa A-osio oli vaikea ja varmaan jää nollille miinuksien vuoksi, kun taas B- ja C-osiot olivat armollisempia.


2. Oma suoriutuminen
No, en nyt tiedä, en varsinaisesti alisuoriutunut, mutten ole täysin tyytyväinenkään. Tyytyväinen olen monivalintoihin ja biologian tuntemukseen, mutta fykessä tuli selkeitä huolimattomuusvirheitä, mitä verottavat helpohkojen tehtävien pisteitä alaspäin. Olen nyt arvioinut omat pisteeni kahdella tavalla (kuten viime vuonnakin) ja sain rankimmalla tuomiolla 50p ja taas vähän optimistisemmin (ei utopistisesti kuitenkaan) jotain 70p luokkaa. Tämä oli kyllä sellainen koe, että ilman noita huolimattomuusvirheitä olisin luottavaisempi, mutta olen aivan varma, että vähäpisteisistä laskuista verotetaan rankalla kädellä. Ehkä voisin omasta osaamisestani sanoa siten, että joka tehtävässä olin tehnyt oikeita välivaiheita, mutta vain puolissa päästiin oikeaan lopputulokseen.


3. Arvioimani pisterajat
Tiedän, että tämä kappale herättää taas suurta erimielisyyttä, niin se teki viime vuonnakin. Kirjoitin viime vuonna postauksen Viilentelyä ja pisterajaspekulaatiota, jossa esittelin tyylini arvioida pisterajoja. Lyhyt lainaus itseltäni: "Huomasin vanhoja "Veikkaa pisteesi"-äänestyksiä tutkiessani, että annettujen äänien keskiarvo on ollut viimeisenä neljänä vuotena aina muutaman pisteen tarkkuudella myös pisteraja Turussa, yleisellä." Tämä kaava toistui siis myös viimevuotisen kokeen jälkeen, päästiin jopa niinkin lähelle keskiarvoa kuin 1-2p. Yleisenä virhemarginaalina pidän jotain 5-7 pistettä, mikä on toistunut vuosina 2009-2013 (ainakin). Lisäksi seuraavaa arviotani tukee myös se, että parilta kovimmalta tutultani olen kuullut heidän omiksi arvioikseen jotain 75p luokkaa, ja he ovat oikeasti sitten sitä parhaimmistoa, ei vain parhainta viidennestä. Lisäksi huomioon pitää ottaa, että maksimipistemäärä oli tänä vuonna n. 30p vähemmän kuin yleensä.
Noniin, sitten itse asiaan. :D Veikkaan Turun yleiselle pisterajaa 50-65p. Jokainen voi soveltaa tätä sitten esim. hammaspuolelle ja muihin kaupunkeihin tutkimalla eroja Turun ja muiden rajoissa aikaisempina vuosina. Tämänhetkinen äänestyskeskiarvo Älyvuodossa on 58p, on pyörinyt koko ajan tuossa 54 ja 58p välillä, tämä 58 on nyt korkein mitä on tällä kokeella ollut. Saa tulla kommentoimaan, että "ei voi olla, ihan paska arvio, varmasti on 85p pääsyraja!", ja näin voi ollakin, mutta itse perustan vain arvioni tuohon tilastomatikkaan. Ei mua uskonut kukaan viime vuonnakaan, vaan rajaksi arveltiin jotain 75p luokkaa (todellisuus esim Turussa 46,5p). :D Itse tietysti toivon, että raja jäisi alle kuudenkymmenen, jotta olisi edes jotain mahdollisuuksia. Kyllä tässä silti alkaa koko ajan enemmän ja enemmän asennoitua siihen välivuoteen luonnontieteitä lukemassa, eikä se edes kuulosta enää niin huonolta idealta. Seikkailu se sekin! :) Veikkaan, että käy samoin tavoin kuin viime vuonna, eli saankin paljon tiukemmat pisteet mitä itse arvelin, vaikka raja olisikin vain jossain 60 pisteen tuntumassa.

Nyt kertokaa tekin vähän miten meni, mitä veikkaatte omiksi pisteiksenne ja mitä pisterajoiksi? :)

36 kommenttia:

 1. 50-60 Turun yleiselle... Mitä veikkaat, onko mahdollista Oulun hampaan rajan laskea neljäänkymppiin? Nimim. Alisuoritin ja nyt jännitän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdollista kaikki on, en mäkään tosiaan olisi uskonut teoriastani huolimatta, että hampaalle pääsi viime vuonna 33 pisteellä! Jopa mä olisin päässyt sinne viime vuoden suorituksellani.. :D Mutta jos nyt tän mun teorian rajoissa vastaan, niin epäilen ouluun jotain 45-60p rajaa. Eikös siellä yleensä siinä Turun rajojen vähän alapuolella liikuskella. :-)

   Jännitetään yhdessä!!

   Poista
  2. Toivon että nää ainakin pääset, kun oot kunnolla nähnyt vaivaa sen eteen!! :)

   Poista
  3. Niin mäkin toivon, mutta ehkä se vuosi luonnontieteiden parissa ei olisikaan niin paha. :)

   Poista
 2. Nämä on mielenkiintoisia arvioita! Itse en ole raakapisteitäni arvioinut enkä arvion, ainakaaan vielä. Ei pysty, ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, no, kunpa en itsekään olisi arvioinut. :D Ei siitä tule kuin pelko ja ahdistus. Toivotaan kuitenkin, että päästään! :)

   Poista
 3. Kiitos näistä pohdiskeluista, näitä on kiva lukea! Harmillisia nuo huolimattomuusvirheet, itsekin kämmäilin mm. yksikkömuunnosten kanssa ja nyt raastaa! Mulla myös ajankäyttö petti kokeessa ja ne isot fyke-tehtävät jäi tekemättä. Enpä jaksa uskoa, että oma suoritus riittää Ouluun. Mutta oon samoilla linjoilla sun kanssa, että välttämättä ne pisterajat ei nouse aivan taivaisiin, vaikka välittömästi kokeen jälkeen tuntuikin siltä. Uskon, että sä pääset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ollut ajan kanssa ongelmia, mutta se sitten näkyikin huolimattomuusvirheiden määrässä. Plaah. Kiitos kivasta palautteesta :)

   Poista
 4. Mä oon jo valmistautunu tulemaan uusiks ens vuonna. Sulla on kyllä hyvät mahikset pääsyyn, pidän sulle peukkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kuitenkin odotella tuloksia vielä ihan rauhassa! :)

   Poista
 5. Toivottavasti tuo sun arvio pisterajoista osuisi tänäkin vuonna kohdilleen. Kuulostaa välillä hurjalta kun porukka veikkaa rajoiksi yleiselle jopa 85. Mielenkiintoista nähdä miten nuo rajat lopulta asettuvat. Koe vaikutti nimittäin päällisin puolin helpohkolta, mutta ilmeisesti monilla on tullut aika paljon virheitä. Mä veikkaisin Hki yleiselle 70-80p ja hampaalle 50-60p. Toivottavasti veikkaan kuitenkin yläkanttiin.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näkisin, että Helsingin raja yleiselle voikin alkaa seiskalla ja hampaan mahd. vitosella. Muilla sitten alempia. Mutta en tiedä. :/

   Poista
 6. Pidän peukkuja sulle! Toivottavasti rittää sisällepääsyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tänään taas tuli arvioitua omia pisteitä ja nyt tuli tulokseksi 62,5p. Raivostuttavaa kun vaihtelee nää fiilikset... Toisaalta on valmistautunut jo hyvinkin tappioon, mutta toisaalta... :D

   Poista
 7. Hienoa kun annat toivoa noilla pisteraja arvioilla. Sain ite tosi monta fyssan tehtävää oikein ja esim sen kemian absorbanssin. Mut siin maksatehtävässä tuli rustattua niitä sokereita, harmi ja muutama muukin näppäilyvirhe. Lasken suunnilleen 60 pinnaa ja haen Kuopion yleiselle.

  VastaaPoista
 8. 60 pinnaa on ihan mahdollinen pistemäärä sisäänpääsyyn Kuopioon. Toivotaan.

  VastaaPoista
 9. Tää on vähän hölmöä kysyä, mutta laskeskelin tiukasti itselleni 78p Turkuun. Onkohan siinä mahiksia olla rajoilla? Tosi vaikee sanoa kuinka paljon pyöristysvirheistä yms sakotetaan, varsinkaan kun en viikkoon edes vilkaissut koetta joten en oikeastaan edes muista vastauksiani :D esim. Siinä kyynärvarsi-tehtävässä mulla oli erilainen kuva kuin vastausanalyysissä (momenttipiste eri kohdassa), mutta muuten koko tehtävä oikein joten lähteeköhän siitä pisteitä :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, juurihan veikkailin Turkuun rajoiksi tuota 50-65p väliä. Sun pisteet on reippaasti yli 70, joten luulen, että noilla pisteillä voi heittää huolet nurkkaan ja ottaa kesän rennosti. :-)
   Momenttipisteen saa itse valita, kunhan tehtävä on ratkaistu sen mukaisesti. Jos kuvassa on joku virhe, lähtee varmaan 0,5-1p.

   Poista
  2. Okei, kiitos vastauksesta :) kaikilla on noista pisterajoista niin erilaiset arviot että... Ja toivoisin että se raja ei nyt yhtäkkiä pomppais vaikka 80p :D viime vuonna sain nimittäin Turkuun 46p ja olin vastannut yhden tehtävän väärään kohtaan joten... Miten tossa kokeessa onnistuukin aina tekemään kaikkea fiksua :) mä en kyl osaa sanoa yhtään siitä mun kuvasta, olin tehnyt momenttitehtäviä kunnolla maaliskuussa niin en tiiä mistä aivojen perukoilta se tuli.. :)

   Poista
  3. Nojoo, eihän sitä rajaa voi varmaksi tietää. :) Ja voi ei toi 46p :D puoli pistettä.. Teitkö oikaisupyynnön jostain?

   Poista
  4. Tein toki, mutta ei siinä mikään auta jos vastaa väärään paikkaan :D noh, tänä vuonna on toivottavasti kaikki oikeilla paikoillaan! Ja toivottavasti rajatkin osuu oikealle kohdalle meille molemmille :)

   Poista
  5. Jees :D niinpä, jep. Kyllä mä sulle povaan ainakin medisiinaavaa ensi vuotta!

   Poista
 10. 78p riittänee varsin hyvin, hesaan hakeneelle se voi kuitenkin olla epävarma tilanne, etenkin jos putoaa pari pistettä. Uskoisin kuitenkin, että hesankaan pisterajat eivät nouse (ainakaan paljoa) yli 75p.

  Olisipa lääkiksissä yhteishaku, niin ei tarvitsisi jossitella sitten, että "no ouluun olisin päässy!". Toivottavasti Mikko sun arviot osuu kohdilleen, treelle ei mielellään yli 70p rajaa - muuten nousee kylmä hiki..

  Vielä tuosta momenttitehtävästä, itse mietin kauan, laitanko sen hauiksen voiman pystysuoraksi (kuvassa tilanne näytti tältä) vai niin kuin samankaltaisissa tehtävissä on ollut (vinoon). Yritin sitten koesalissa hahmotella, miten tuo hauis käyttäytyy eri asennoissa ja se pystysuora kuvan tilanteessa tuntui järkevämmältä.. Vastauksessa kuitenkin vinoon. En kuitenkaan usko, että tuollaisesta lähtisi pistettä, kun ei se muuta tilannetta mitenkään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep!
   Toi Helsinki on kyllä niin vaikeasti arvioitava. Helsinki on ainoa paikka, mihin epäilisin juuri 70 paremmalla puolella olevia pisteitä, tuskin kuitenkaan kasilla alkaa...
   Tre on myös haastavampi, uskoisin kuitenkin, ettei yli 70 nouse. :)

   Tuollaisesta kuvan virheestä tuskin lähtee ainakaan 0,5p enempää. Muuten olisi aika rajua.

   Poista
 11. On ihan kiva ollu arvioida noita pisteitä (ihan syvältä). Aina mietin tietyn pistesaaliin kohdalla, että "tästä ei voi lähteä pistettä, muuten otan sen valittamalla takaisin". Esim. tuon momenttitehtävän a) -kohdan pitäisi olla 1 merkitsevällä numerolla (100 myosiinimolekyyliä on 1 merkitsevän tarkkuudella) ja sitten 12 tehtävässä d) kohda pitäisi olla myös 1 merkitsevällä, sillä "10 tuntia". Biologiat tietysti pisteytettävä surkeasti, jopa "hyvin" menneet :). Yleensähän laskuissa ei ole vaadittu mitään täydellisyyttä, jotta saa täydet pisteet. Kunhan on oikea vastaus ja selkeä ratkaisupolku siihen? En nimittäin jäänyt kokeessa mainitsemaan mistään ilmanvastuksista sun muusta.

  Pelottaa silti ajatella, että oma suht. tiukka pistearvio putoaisi vielä 10p.. tampereelle ei silloin enää olisi asiaa ;). Toivottavasti Mikko oot arvioinu pisterajat oikein ja pääset fiilistelemään tulevaa uraa! Ja oot kuitenki ollu liian tiukka omille pisteilles ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bilsoja on kyllä mahdotonta arvioida. :D

   Ja luulen, etten itselleni ole liian tiukka ollut.

   Poista
  2. Tällä nyt ei oo mitään merkitystä, mutta mulle on opetettu että jos on esim 10 tuntia, niin se ois kahdella koska se on tarkka arvo kun se on otettu kellosta.. :D että esim 20 celsiusta on myös kahdella, koska lämpömittari on tarkka.. Hieno selitys kolmen tunnin yöunien jälkeen.

   t. Ylempi Turkuun hakeva ano

   Poista
  3. Aijaa, no kiitos tästäkin! :D

   Poista
 12. En kyllä millään jaksa laskea pisteitäni useampaan kertaan :-D ahdistaa vaan, kun huomaa ne tyhmät virheet ja arvioin kuitenkin päin metsiä. Multa ainakin puuttuu tollanen realistisuus ja optimistisuus noiden pisterajojen suhteen (kuitenkin ainakin jotain 90 pistettä, haha). Toivon, että sun pisteet riittäis! :-)

  VastaaPoista
 13. Mitä luulet vaikuttaako toi Turun huima osallistujamäärä pisterajaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa se varmaan jonkin verran, mutta esim. sadan hakijan lisäys tuo vain 10 "varteenotettavaa" hakijaa lisää. Siksi en stressaisi siitä. :)

   Poista
 14. Aika kova juttu tosiaan, että turkuun tuli jopa +80% hakijoista kokeeseen, kun hesaan tuli vain n. 66%. Ihan hyvä vain, jos piste-erot kaupunkien välillä tasoittuvat edes vähän.

  VastaaPoista
 15. Oon tuo anonyymi joka veikkas omia pisteitään 60 pinnaan ja hain Kuopioon. Pääsin sisälle :D

  VastaaPoista