tiistai 28. toukokuuta 2013

Viilentelyä ja pisterajaspekulaatiota

Ensimmäiset lääkisläisten bileet on nyt juhlittu ja vähän esimakua saatu siitä, mitä se opiskelijaelämä yliopistossa olisi. Nojaa, ei mitkään ihan ratkiriemukkaat juhlat olleet, mutta lauantaina lakkiaisten merkeissä sitten paremmalla menestyksellä! :) Pääsykoe on tosiaan vihdoin ohi, huh, ja pikku hiljaa yritetään saada kone viilenemään. Pientä ylikuntoa on näin jälkeenpäin ajateltuna ollut havaittavissa, sillä iltaisin alkaa väsyttää todella aikaisin, eikä pitkätkään unet aina siihen auta. Suvi Susannen blogista (josta löytyy muuten myös vastausanalyysit, jos joku vielä etsii) löytyi aika hyvä lause kuvailemaan fiiliksiä: "Toi luku-urakka ehti jatkua jo niin pitkään, että se alkoi tuntua normaalilta tavalta elää ja nyt onki pieni itsensä ettimisen paikka."

Ällät jäi puuttumaan, kukkia sain

Koe tuntui menneen kaikilla vielä viime vuottakin huonommin. Pärjäsin näin vastausanalyysiä selaillen (joo, lupasin, etten katso... piti se lupaus tunnin) ihan kohtalaisen hyvin, ehkä jopa vähän Älyvuodon äänestyskeskiarvoa paremmin. Huomasin vanhoja "Veikkaa pisteesi"-äänestyksiä tutkiessani, että annettujen äänien keskiarvo on ollut viimeisenä neljänä vuotena aina muutaman pisteen tarkkuudella myös pisteraja Turussa, yleisellä. Vuonna 2009 ja 2011 raja oli annettuja ääniä matalempi, 2010 ja 2012 taas muutaman pisteen korkeampi. Tämän vuoden keskiarvo (nyt kirjoittaessani) oli alle 48p, joten jos tämä tilastomatemaattinen putki jatkuisi, niin raja tulisi asettumaan muka 50p tienoille. En lähtisi tähän hirveästi luottamaan, mutta ihmettelen kyllä suuresti, jos raja 70 pisteen ylittää. Heh, turhahan se on spekuloida ennen omia tuloksia, mutta minkäs sitä kärsimättömyydelleen voi.

Eteenpäin siis elämässä. Reilu kuukausi armeijaanlähtöön, eli reilu kuukausi aikaa nostaa painoa vielä. Kiloja on tullut jo kuutisen kappaletta, tavoitteena vielä 1-2 kg. Alun tasainen 0,5kg/vk tahti on vähän heittelehtinyt, välillä tulee 300g ja välillä taas 800g, mutta ei kai se niin pilkulleen. Hyvän maun rajoissa. InBodyyn matka taas kesäkuun puolivälissä, jolloin voinkin kertoa oikein numerotuloksia esim. rasvan ja lihaksen suhteesta! :) Parissa kuukaudessa sarjakilot ovat nousseet juuri niinkuin pitääkin, eli nou hätä sillä rintamalla. Armeijassa aion ottaa käyttöön Arnoldin Golden Sixin, sillä aikaa nykyiselle salirytmille ei ainakaan aluksi ole.

Kesä on (myös) kaunista aikaa, ja onkin oikeastaan tosi kiva, että on nyt enemmän aikaa ihmetellä maailman pieniä ihmeitä. Erityisen mielenkiintoiseksi oon huomannut auksiini-entsyymin seurannan: miten kasvit kääntyy aina kohti aurinkoa, vaikka koko kasvatusalustan kääntäisi toisinpäin. Ehkä meidän pitäisi ottaa mallia?
Kesäkuu on jo ovella ja sen myötä myös siis viimeinen blogauskuukausi. Lähes vuosi on tullut blogattua ja nyt onkin aika viimeisille viikoille ja kirjoituksille. Sen takia mun sivupalkista löytyykin nyt tulevat pari viikkoa tuo pienoinen äänestys koskien mun blogaamisen tulevaisuutta. Olisin kiitollinen, jos kaikki kiinnostuneet painaisivat jotain nappulaa. :)

Hauskaa kesää!

14 kommenttia:

 1. Hahhaa toi ei vaan toimi ettei muka kato vastauksia :D mun oli pakko piilottaa koe kaapin perukoille etten laskis pisteitä kolmea kertaa päivässä...
  Jännä kyllä nähä miten pisterajojen käy. Oulun hampaalle on viime vuonna päässy 53,28 raakapisteellä, mikä mun mielestä se on jo aika vähän. Viime vuoden koe on kumminki ainakin mun mielestä paljon helpompi kuin tänä vuonna, tai sanotaanko mielummin että tän vuoden koe oli paljon vaikeampi, niin miten alas ne rajat oikeen meneekään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, one does not simply leave answers unread. :')
   Olihan se joo matala tuokin, mutta viime vuoden koe kuvasti silti edelleen enemmän sitä koeluokkaa, jossa pärjäsi hyvin hyvällä rutiinilla ja tiedoilla. Tämä koe vaati soveltamis-, prioristointi- ja paineenhallintakykyä enemmän, joten en kyllä ihmettelisi, vaikka rajat laskisivat. Mutta katsotaan, sanoo tuleva lääkäri!

   Poista
  2. Joo niinpä, tän vuoden kokeessa on ollu näitäkin jotka on lukenu paljon, mutta ei oo sitte paperille osannu laittaa juuri mitään, mikä taas viime vuoden kokeessa ei oikee ois ollu mahollista. katsotaan, toivotaan....
   Mitähän veikkaisit tosta suoraan aineistosta kopioimisesta? Siihen silämkysymyksen teoriaan en mä ainakaan juuri muuta ratkasua keksiny

   Poista
  3. No oikeastaan mä luulen, että se oli ainakin sen tehtävän koko pointti. Kokeen kysymykset perustuu lukion opsiin ja _kokeessa jaettavaan aineistoon_, ja koska lukion opsissa asiaa ei opeteta, niin aineistostahan se pitää silloin kaivaa. Bilsasta on vaan yleensä jaettu niin nuukalla kädellä pisteitä, että en yhtään tiedä mitä odottaa. :D Ehkä odotan 70 pinnaa, ehkä 40. Tuskin ainakaan enempää tai vähempää.

   Poista
  4. No niin sitä vähän mäkin, saa nyt nähä!

   Poista
 2. Meille sanottiin valmennuskurssilla, että suositeltavaa on kopioida suoraan aineistosta teksti vastaukseen. Eli näkisin näin, että niin se on haluttu tehtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai siinä muutakaan voi. :) Mä kopioin melkein suoraan, käytin samoja sanoja, mutta vähän eri kääntein vissiin. Harmittavan kauan aikaa vain meni sellaisten tietojen etsimiseen aineistosta.

   Poista
 3. En oikein ole ymmärtänyt näitä raakapiste ja koepiste-juttuja. Miten paljon alkupisteet auttavat? Olisi kivaa jos osaisit vastata :)
  T. Turkuun hakenut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin ainakin yrittää! :)

   Kokeen maksimi raakapistemäärä on 156 pistettä. Yliopisto tarkistaa kokeet ja määrittää hakijoiden joukosta sen pistemäärän (esim 100p), minkä 1% hakijoista on saanut ja asettaa sille skaalatun pistemäärän 72p. Tämä 72p on nyt skaalattu maksimipistemäärä, josta pitää saada puolet, jotta voi tulla edes hyväksytyksi yliopistoon (tässä tapauksessa 50p). Jos ylität sen puolen rajan, mutta et pääse sisään, olet "varalla". Raaka- ja skaalapistemääriä vertaamalla voidaan saada siis skaalauskerroin. Hakusivuilla pisteet ilmoitetaan useimmiten raakapisteinä, mutta esim. tässä ne on ilmoitettu raakoina: https://epione.fi/alyvuoto/index.php?topic=11709.msg74216#msg74216

   Alkupistekiintiössä valitaan noin sata hakijaa. Alkupisteitä voi saada neljästä aineesta: äidinkieli, vieras kieli, bifyke ja matematiikka tai toinen reaali. Neljästä aineesta alkupisteet voi laskea tämän taulukon mukaan:
   http://www.med.utu.fi/opiskelu/opiskelijavalinta/ll-tutkinto-valintaperusteet-2013-paiv-21.12.2012.pdf

   Yliopisto valitsee, kuulutko yhteis- vai koepistekiintiöön. Viime vuonna alkupisteitä olisi pitänyt saada n. 30, jotta olisi ollut "samalla viivalla" molemmissa kiintiöissä. 30 pistettä saa siis LEEE-rivillä. Tätä parempi rivi olisi siis tuonut etua. :)

   Kysy lisää, jos selitin huonosti tai muuta.

   Poista
  2. Oho, pitipä siis kirjoittaa, että hakusivuilla pisteet ovat useimmiten skaalattuina, tuossa linkissä raakoina.

   Ja tarkennukseksi: skaalatuista pisteistä (72p) puolet olisi siis 36p, mutta raakapisteistä (100p) se olisi 50p.

   Poista
 4. Hei! Koko kevään olen anynyyminä seuraillut opiskelujasi ja hyvin samanlaiset tavoitteet löytyvät minultakin. Ensi vuosi on minulle abivuosi, joten vauhtirikas vuosi on varmasti edessä. Suunnitelmissani olisi kirjoittaa kemia ja biologia syksyllä ja fysiikka, matikka (pitkä), englanti ja äidinkieli keväällä. Varmaan aion myös osallistua sitten keväällä jollekin valmennuskurssille opiskelujen tueksi.

  Toivon onnea sinulle ja toivottavasti pääset sisään!!! Töitä ainakin olet tehnyt, joten reilusti ansaitsisit paikan. ;) Lukisin mielelläni blogiasi myös jatkossakin.

  - Kirsikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta, Kirsikka! :)

   Tsemppiä sulle abivuoteen, se on omalla tavallaan samalla hauskin mutta myös rankin lukiovuosi. Itse tajusin vasta kuluneen vuoden aikana oikeanlaisen opiskelutyön merkityksen, ei kaikkea näytä saavan ihan ilmaiseksi.

   Pidetään kaikki sormet ristissä ja katsotaan mitä se kesäkuun 28. tuo tullessaan, pahoin tosin pelkään, ettei ainakaan hyviä tuloksia. :')

   Poista
 5. Kiitos pistelaskennan infosta! :)
  Tulin ainakin hieman viisaammaksi, mutta mielestänion hyvin epäselvää paljonko alkupisteet loppujen lopuksi vaikuttavat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyöty vaihtelee yliopistoittain, esimerkiksi Kuopiossa hyvällä yo-todistuksella on todella suuri hyöty. Etelän yliopistokaupungeissa hyöty lienee pääasiassa 0-9p, mikä nyt ei ole ihan hirveän suuri etu. Tietysti yksikin piste saattaa ratkaista, mutta tärkeämpää onkin siis selkeästi panostaa pääsykokeeseen. :)

   Poista