perjantai 24. toukokuuta 2013

PÄÄSYKOE OHI!

Kyllä, nyt se on ohi! Takana on se kamala kolmikymmensivuinen ja oksettava koe, jota ollaan odotettu kuukausia, ellei jopa vuosia. Olihan se järkyttävä paketti. Ensimmäiset ajatukset olivat lähinnä sitä, että koko kevään olisi voinut juoda venäläistä vodkaa fysiikan ja kemian opiskelujen sijaan, sillä hyöty oli aika minimaalinen tässä kokeessa. Biologiasta oli hyötyä osassa monivalinnoista, mutta ne 136 sivua muistareita... noh, ainakin tuli tehtyä kiva kirja. Koe testasi omasta mielestäni pääasiassa soveltamiskykyä ja nopeutta, ei niinkään laskurutiinia tai harjoittelun määrää. Kova potku valmennuskursseille siis.


Moni, jopa Älyvuodon parhaimmisto, kirjoitti osan tehtävistä jääneen tekemättä joko ajan tai osaamisen puutteen vuoksi. Itse sain kyllä kaikkeen jotain, enkä joutunut veikkaamaankaan hirveästi monivalintoja, mutta virheitä tuli varmasti. En mennyt vessaan itkemään, kuten osa teki kokeen jälkeen, vaan lähdin huojentuneena pois, kun valvoja niin käski. En aio katsoa vastausanalyysejä (toivon tämän päätöksen pitävän), joten toivon, ettette edes tule kyselemään mitä sain 15a:sta ja mitäs laitoin taimenien uintisyvyydeksi. :) Kiitos. Koe on nyt takana ja sitä ei kannata jäädä suremaan. Nyt on aika vaihtaa vapaalle ja käydä vähän sutaisemassa (eheh) tulevat pääsykokeet: sairaanhoito ja fysiikka.


Tänään kohti lääkiksen pääsykoebileitä, pre-partyt lakkiaisia varten. ;-) Kertokaa toki omia fiiliksiänne kokeen jälkeen, mutta muistakaa, että koe oli kaikille vaikea. Hajonta on varmaan suurta. Ensi vuoden koetta ajatellen lähinnä mietityttää, että kannattaako koko kevättä edes käyttää kirjojen ääressä istumiseen, kun Koraania ja Mein Kampfia lukemalla olisi saanut lähes vastaavanlaisen hyödyn? Saatan tulla kirjoittelemaan myös myöhemmin viikonloppuna lisää fiiliksistä nukuttujen öiden jälkeen, mutta palataan tulevan kesän suunnitelmiin viimeistään ensi viikolla.

Nauttikaa, se on nyt ohi!! :)

12 kommenttia:

 1. Yök ja oksennus! Olen ylipäätään ylpeä, että pääsin ulos koko kokeesta. Meni ihan kivasti mutta hyi kammotus koko tilanne. (saatoin muuten bongata sut sieltä ihmisten joukosta! varma en tietenkään ole) Onneksi nyt pääsee nollaamaan, tosin mainitsemasi pre-partyt taitavat jäädä vähän vähäisiksi, lakkiaisten jälkeen sitten :) Oletko muuten aikeissa mennä virallisiin lakkiaisbileisiin Börssiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama fiilis, hyvä että pystyi ulos kävelemään. :') En tiedä menikö kivasti, mutta onhan se nyt helpotus, kun se on ohi.
   Olin Calonialla eli ihan siinä Educariumin vieressä, ehkä bongasit, ehkä et? :) Ja juu neljä vip-nauhaa odottaa tuossa tuolilla Börsiin, entäpä itse?

   Poista
  2. Samoilla huudeilla ollaan ainakin pyöritty! Wuhuu, oot melkein julkkis! :'D mutta sulla ei ollut noita keltaisia arskoja mukana niin en voi olla varma ;P
   Vip? miks ihmeessä? eihän niil nyt niin kauheasti saa mitään extraa :S Itellä jatkot vähän avoinna vielä, en oo ainakaan vielä ostanu ennakkolippuja. Toisaalta tekis hirveesti mieli lähtee börsäilee mutta kun sinne on tulossa niin hitosti ihmisiä etten sitten taas tiedä. Toisaalta olisi kiva jäädä vain poikaystävän kainaloon.

   Lueskelin näitä myöhemmin tulleita kommentteja kokeen vaikeudesta ja yllättävyydestä sekä laadinnasta. Eikös näistä yliopiston pääsykokeista pyritäkin nykyään tekemään yllättäviä - sellaisia, joihin valmennuskurssit ovat hyödyttömiä. Näin ollen hakijat eivät asettuisi epatasa-arvoiseen asemaan rahallisuudesta riippuen tjnsp.

   Poista
  3. Jesjes vaan, taidan myös ensi vuonna pyöriä siellä etsimässä oikeaa salia...
   Vip otettiin yhdessä muutaman kaverin kanssa tehdyllä päätöksellä, sillä pääsee sillä ainakin jonon ohi koska vain ja saa tervetulojuoman, mikä on myös plussaa. Lisäksi nollausbileissä tuli huomattua, miten vapaampi siellä vip-alueella olisi kyllä ollut hengittää...

   Kyllähän se valintakokeen tarkoitus varmasti olikin, potkiä valmennuskurssijärjestäjiä päähän. Siinä onnistuttiin, propsit!

   Poista
 2. Huh huh! Kuulinkin jo, että kyseessä oli kinkkinen tapaus. Täytyy vielä tarkastella sitä tarkemmin paremmalla ajalla.. Uskon, että lähtökohdat on silti edelleen samat – ne pärjäävät, jolla hermo kestää! Sulla on vahva valmentautuminen taustalla, sen merkitys saattaa olla yllättävänkin suuri ;)

  Palaillaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän tässä harmittaakin, vain parissa tehtävässä oli valmentautumisella oikein mitään hyötyä. :/ Mutta kyllähän kaikkea toivoa saa, vähän ehkä vain naiivia tuon suorituksen jälkeen.

   Jep!

   Poista
 3. Jeee vihdoin se on ohi ja elämä voi taas alkaa!:D Hatunnosto jo onnistut olemaan kurkkimatta vastausanalyysejä :D nyt vaan tuloksia ootellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, huh! Alkaa tai loppuu, tiedä sitten?
   Noooo meni mulla tän blogauksen jälkeen varmaan tunti, ennen kuin sitten lankesin ja vähän vilkuilin paria tehtävää sun blogista, hah! :D Kyllä siellä muutama ihan onnistunutkin tehtävä oli, mutta tuskinpa tarpeeksi sisäänpääsyyn. Kohti ensi vuotta!

   Poista
 4. Uskon, et tästälähtien koe tulaa joka vuonna yllättämään hakijat. Joka vuonna siis tullaan kuulemaan, ettei mitään ollut tehtävissä ja että kaikki valui hukkaan. Tottakaihan se valuu, jos koetilanteessa uskottelee itselleen niin, eikä sen takia löydä sitä punaista lankaa aineiston ja oppimansa välillä. Monta tehtävää oli kyllä tässä, jossa tarvtsi lukion oppeja - eihän niitä ois muute saanu tehdyksikään.

  Pakko silti myöntää, että noin aineistopainotteinen koe ei tee kokeesta monipuolista - joka on väärin. Oppijoita on erilaisia, miksi muun tyylisiä oppijoita syrjitään? Jotkut oppivat paremmin esimerkiksi yhdessä tekemällä, kuuntelemalla, taikakorteilla yms. Muutenkin tuollainen koetilanne sekottaa pakan kokonaan, eikä poimi niitä tunnollisesti valmistautuneita, fiksuja ja määrätietoisia hakijoita.

  Tulee mieleen, että kokeen tehnyt tiedekunta menetti vähän otteen tätä koetta tehdessään. Luulisi että lääkikseen haluttaisiin juuri niitä uramyyriä. Nyt sinne valikoituu sitten paljon myös niitä, jotka porskuttavat "omalla tavallaan" läpi lääkiksen, ja työelämän.

  Koe oli kaikessa neroudessaan epäreilu ja huonosti valmistettu (ajatellen ihmisten erilaista osaamisskaalaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä - harvassa olivat ne kohdat, joita ei muka lukion opsilla ja annetulla aineistolla olisi selvittänyt. Oikeat vastaukset tuntuivat vain olevan aivan järkyttävän kiven takana, minkä kampeamiseen useimpien soveltamiskyky ei aivan tainnut riittää.

   Hienoa pohdintaa, en tullutkaan ajatelleeksi tuollaista aineistopainotteisuutta eräänlaisena "syrjimisenä", jos sitä niin voi sanoa. Ei yliopisto-opiskelukaan kuitenkaan ole pelkkää paperista asian opettelua ja aikaisempaan kytkemistä.

   Kuitenkin koe tänä vuonna tuntui suosivan erilaista ihmistä kuin aikaisemmin: ennen kokeessa pärjäsi hyvin etukäteen valmistautunut asiansa tunnollisesti hoitanut työmyyrä, mutta tänä vuonna suosittiin soveltamiskykyä. Kuten sanottua, muutamia perustehtäviä toki löytyi, mutta sinne korkeimpiin pisteisiin vaadittiin aivoilta paljon. Ehkä se on toisaalta hyvä asia, olisikohan tulevaisuuden lääkärin parempi olla soveltamiskykyinen kuin asiat ulkoa opetteleva?

   Poista
 5. Onneksi koe oli vaikea kaikille. Jos se tuntui helpolta, niin tunne on varmaankin harhainen, kunnes lukee vastausanalyysit. Pisterajat laskee varmasti ainakin Turussa, jossa sisäänottomäärä kasvoi. Mullakaan ei ole rohkeutta katsoa mallivastauksia, koska haluan säilyttää toivonkipinän. Varmaan 270 min vastasin ja 30 min luin kysymyksiä. Järkyttävä koe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli - ja kyllähän ne pisterajat tulevat varmaan vähän laskemaan. Turun tapauksessa tosiaan ehkä vähän enemmänkin kuin muilla, who knows. Pistepudotus tuskin lienee silti sen suurempaa kuin 5%, joten kokeen möhlineille se ei ole pelastus. Jos viime vuonna yleiselle pääsi 50,9% pisteistä, tänä vuonna pyöritään varmaan 45% paikkeilla (täysin mutua, voi olla liian matalakin veikkaus). Se tarkoittaa siis 70 pistettä, mikä osoittaa jo ihan kohtalaisesti menneen kokeen. Itse tuskin noihin lukemiin pääsen.

   Ja heh, vähän saatoin jo mallivastauksia vilkaista... :')

   Poista