tiistai 27. marraskuuta 2012

Millä tavoin me oikeasti opimme?


Jani Kaaro kirjoitti Helsingin Sanomiin aika mielenkiintoisen kolumnin. Hänen kolumninsa käsittelee erityisesti alempien tasojen koulutusta, mutta esimerkkeihin on helppo samastua. Niille, jotka eivät Kaaron kolumnia jaksa lukea: kolumnisti kirjoittaa siitä, miten jo 90-luvun lopulla todettiin itse oivaltamisen ja kokeilemisen olevan parempi tapa oppia kuin luennoilla (ie. oppitunneilla) istuminen ja kirjoittaminen. Kaaron lähteiden mukaan näin nuoruutensa opiskelleet eivät saa tietoonsa suuriakaan aukkoja verrattuna normaalin peruskoulutuksen saaneisiin. Päinvastoin, vapaasti opiskelleet ja kokeilleet ovat tekstin mukaan tulevaisuuden taiteilijoita, muusikoita ja yrittäjiä.
Olen kyllä osittain samaa mieltä, pakko sanoa. En ehkä lähtisi muuttamaan omaa peruskoulutusjärjestelmäämme samanlaiseen suuntaan kuin mainittu SVS on, mutta itse en opi tunneilla läheskään niin paljon asioita kuin itse vapaaehtoisesti penkissä opiskellessa vapaa-ajallani. Tietysti opettaja on olennainen osa kaikkea, sillä itse en ainakaan saisi päähäni kaikkea kysymättä joka toisesta asiasta jotain.


On ollut viime aikoina niin paljon musiikkia vapaaehtoisena koulussa, että inspiraatio on sen osalta iskenyt - hetkeksi. ☺ Lupasinkin postata teille sen viimeksi levytetyn biisin. Kyseessä on Yann Tiersenin Le matin ("eräänä aamuna"). Klik klik.Treeneistä ei ole tässä viikonlopun aikana ja jälkeen oikein tullut mitään. Voi huhhuh. On taas vaihteeksi se aika, kun ei palautuminen toimi ilman tarpeeksi suuria ruokamääriä. Asiaa ei edistä se, että viime treenivapaa oli kalenterin mukaan 17. päivä ja silloinkin olin päivystämässä. Sitä ennen vapaa oli 10.11. Lauantaina _piti_ olla vapaata, mutta lukion pakollinen terveysteemapäivä pilasi senkin: he olivat keksineet laittaa keskelle koulupäivää sekä 30min kahvakuulan että pienet kuntotestit... Seuraava kalenterin mukainen vapaa on pe tai la. Vähän kuitenkin pakko höllätä nyt, sunnuntaina tein vain kevyesti kädet ja eilen oli rento 1h5min kävely/hölkkä. Nooooo, mättöviikonloppuun enää puolisentoista viikkoa!

Ja ensi maanantaina alkaa fy1. Odotan.

"The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible."
- Arthur C. Clarke

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti